preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola Samobor

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjeta učenika Vukovaru
Autor: Administrator , 26. 11. 2014.

Povodom obljetnice pogibije Blage Zadre, zapovjednika Borovog naselja i 3. bojne 204. Vukovarske brigade ,16. listopada 2014. godine posjetili smo Vukovar, grad heroj Domovinskog rata, grad koji je podnio najveću žrtvu za neovisnu i slobodnu Hrvatsku.

Uz stručno vodstvo, posjetili smo Bijeli križ na ušću Vuke u Dunav. Križ je podignut 1998. u čast i slavu svim poginulima za slobodu naše domovine i  jedno je od najljepših spomen-obilježja Domovinskog rata.

                                            


 

Učenici i nastavnici Srednje strukovne škole ispod Bijelog križa

 

 

Poslije razgledavanja središta Vukovara, gotovo potpuno obnovljenog, posjetili smo Spomen-dom Ovčara, mjesto jezovite egzekucije hrvatskih branitelja i civila, počinjeno od strane JNA i četničkih postrojbi u noći s 20/.21.studenog 1991. Hrvatski branitelji, od kojih mnogi teški ranjenici , i civili odvedeni su iz bolnice nakon pada grada, na bivšu farmu Ovčara gdje su u hangaru mučeni, a potom deportirani i likvidirani u skupinama od 10-20 ljudi. Ubijeno je 261 osoba, a u najvećoj masovnoj grobnici u Hrvatskoj, nako Drugog svjetskog rata pronađeno je 200 žrtava. O perfidno smišljenom zločinu govori i podatak da je grobnica iskopana na mjestu, kako kažu Vukovarci “mrciništa” gdje su bacane strvine životinja. Ostale  likvidirane žrtve s Ovčare  još uvijek nisu pronađene.

 

Na Memorijalnom groblju obilježili smo 23. obljetnicu pogibije general- bojnika Blage Zadre, zapalili svijeću te mu minutom šutnje odali počast.

                                 

         

               Memorijalno groblje sa središnjim križom i vječnim plamenom

 

 

               Na kraju smo posjetili vukovarsku bolnicu, gdje  od 2006. godine datira  stalna muzejska izložba, Mjesto sjećanja- Vukovarska bolnica 1991. U podrumskim prostorijama rekonstruiran je život više stotina ranjenika i bolničkog osoblja za vrijeme višemjesečne opsade.

 

           Za posjet Vukovaru, posebnu zahvalu upućujemo Ministarstvu branitelja, koje je osiguralo sredstva za prijevoz i vukovarskom heroju, našemu Nikici Buriću - Samoborcu, dozapovjedniku Sajmišta koji je bio “spiritus movens” našeg posjeta VUKOVARU.

 

          Posjet Vukovaru ostati će u intimi svakoga od nas na poseban način. Neprijeporno da odlaskom na istok Hrvatske, koji još uvijek “vida rane” iz Domovinskog rata, jačamo nacionalu svijest, razvijamo ljubav prema domovini i stvaramo empatiju prema braniteljima i stradalnicima rata. 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju